آیین بزرگداشت شهید سلیمانی با موضوعیت شاخص‌های تمدنی مکتب حاج قاسم

06 01 2025 14:54
کد خبر : 352862
تعداد بازدید : 2310

به گزارش روابط عمومی و پایگاه اطلاع‌رسانی دانشگاه، آیین بزرگداشت شهید سلیمانی با موضوعیت شاخص‌های تمدنی مکتب حاج قاسم با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی ابوطالبی عضو هیأت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) به همت کانون بسیج اساتید دانشگاه برگزار شد.

آیین بزرگداشت شهید سلیمانی با موضوعیت شاخص‌های تمدنی مکتب حاج قاسم روز دوشنبه مورخ ۱۷ دی ماه سال ۱۴۰۳ در سالن جلسات شهید سلیمانی با حضور آقای دکتر صادق خزل‌پور رئیس دانشگاه برگزار گردید.

در ابتدای جلسه رییس محترم دانشگاه ضمن خیر مقدم به مهمان جلسه، مکتب تمدن‌ساز شهید سلیمانی را از مهم‌ترین ضرورت‌های تبیینی جامعه دانشگاهی دانستند.
در ادامه دکتر ابوطالبی، به تحولات دنیای غرب از دوران رنسانس پرداخت و منشا سکولاریزم را بررسی و تبیین نمود. در این مسیر، ایشان به شاخص‌های تمدن غرب پرداخت که ذاتا سکولار است. این تمدن بر اساس جدایی علم و ایمان و سیاست و دین می‌باشد.
ایشان در ادامه اضافه کردند: در ایران همزمان با رنسانس، حکومت صفویه اتفاق افتاد که با محوریت رسمیت تشیع بود. بنابراین، دین را با محوریت دین تشیع مبنای حاکمیتی قرار داد. بنابراین، ورود عرصه های دینی به حکمرانی و علمی توسعه یافت. تحول دوم در دوره مشروطیت اتفاق افتاد که برای اولین بار، قانون اساسی نوشته شد و زمینه مشارکت مردم در امور حکمرانی فراهم شد. همچنین تأکید شد که قوانین کشور نباید با دین تضاد داشته باشد. با وجود این، در دوره پهلوی به این اصل توجه نشد
با پیروزی انقلاب اسلامی، تحول دیگری اتفاق افتاد. میشل فوکو با مطالعه میدانی جامعه ایران در جریان انقلاب کتابی با این عنوان نوشت: ایرانی ها چه رویایی در سر می‌پرورانند؟. در پاسخ می‌نویسد: ایران ها به دنبال چیری هستند که غرب ۵۰۰ سال است کنار گذاشته‌اند. و ایرانی ها آگاهانه حکومت اسلامی را می‌خواهند و به دنبال معنویت‌گرایی سیاست هستند.
سپس به نظریه‌پردازان غرب و مشخصا هانتینگتون پرداخت. هانتینگتون بیان داشته است که جنگ آینده جنگ تمدنی است و آمریکا با دو تمدن مواجه است: تمدن کنفوسیوس چین در حوزه اقتصاد و تمدن اسلامی در حوزه فکری و ایدئولوژیک با محوریت ایران. آنها از صدور انقلاب می‌ترسیدند که مبتنی بر صدور اندیشه و فکر اسلامی است. 
انقلاب اسلامی انقلابی فرافرقه‌ای بود و در همین راستا است که فتحی شقاقی می‌نویسد: راه‌حل فلسطینی‌ها، امام خمینی(ره) است. شهید سلیمانی که تربیت شده این تفکر انقلاب اسلامی است، دارای نگاه تمدنی می‌باشد. برخلاف سیدجمال که ملیت و مذهب خود را پنهان می‌کرد.، حاج قاسم با افتخار اعلام می‌کرد که ایرانی است و شیعی است. به تعبیر رهبری، ملی‌ترین آدم ایران و امتی‌ترین انسان بود. همچنین با افتخار اعلام می‌کرد که به کار کردن با اهل سنت مشتاق است و در این مسیر با لبنانی‌ها، سوری‌ها، عراقی‌ها، افغانی‌‌ها و پاکستانی‌ها کار می‌کرد. به همین دلیل، حرکت او تمدنی و کلان است چرا که با فرهنگ‌ها، ادیان و ملل مختلف ذیل چتر توحید، همکاری و همیاری داشتند.
به همین دلیل، هم محبوب همه طیف‌های ملت ایران شد و هم در سطح بین‌الملل محبوبیت ویژه‌ای داشتند. در پایان، تأکید نمودند که نگاه حاج قاسم باید به تمام بخش‌ها و سطوح کشور گسترش یابد. نتیجه آنکه، حاج قاسم فراتر از مذهب و ملیت و در عین حال با آشکار نمودن برند شیعه و سپاه حرکت می‌کرد.
در پایان به پرسش‌های حاضران پاسخ دادند.

پایگاه اطلاع رسانی و روابط عمومی دانشگاه سید جمال الدین اسدآبادی